Chov

Chov maďarskej vyžly nie je veľmi náročný, no napriek tomu je potrebné dodržať určité pravidlá. Vyžaduje dostatok pohybu a neustály fyzický kontakt s majiteľom.

Šťastná bude na dvore s prístupom dnu, ale aj v byte. Pokiaľ sa chová v byte, majiteľ sa jej musí naplno venovať a zabezpečiť jej dostatok pohybu, inak sa môže u nej prejaviť separačná úzkosť. Môže v byte ničiť veci, obhrýzať nábytok, vyrušovať susedov štekaním. Pred odchodom z bytu je potrebné ju poriadne vyvenčiť a vybiť jej energiu. Celoročný pobyt vonku sa neodporúča, nakoľko má veľmi krátku srsť. Riešením by mohla byť zateplená a vyhrievaná búda.

Starostlivosť o srsť nie je náročná. Stačí občasné prečesanie. Nemá podsadu, takže nepĺzne v takých chumáčoch ako napríklad špice. Česaním sa prekrvuje pokožka a k srsti sa ľahšie dostávajú potrebné živiny na udržanie kvality srsti. Okrem toho svojmu psovi venuje majiteľ pozornosť, za čo je vyžla veľmi vďačná. Pri česaní sa môže skontrolovať stav srsti, nájsť prípadné zranenia alebo parazity. V prípade potreby sa môže maďarská vyžla okúpať. ale len vhodným šampónom určeným na kúpanie psov. Väčšiu starostlivosť treba venovať drôtosrstej variante maďarskej vyžly. Srsť najmä v oblasti papuľky sa môže ľahko zapliesť a vytvoriť chumáče.

Na kvalitu srsti významné vplývajú mnohé vitamíny ako B, C, H a A. Okrem nich sú prospešné aj omega – 3 mastné kyseliny a zinok. Niektoré vitamíny sa tepelnou úpravou pri granulácii inaktivujú, preto je lepšie kŕmiť psa prirodzenou stravou BARF. Vitamíny skupiny B sa nachádzajú vo vnútornostiach, kvasniciach, v mäse, mliečnych výrobkoch. Vitamín C je najviac obsiahnutý v acerole, šípkach, paprike, čiernej rýbezle. H vitamín je možné podávať do krmiva prostredníctvom hovädzej pečene, vaječného žĺtku alebo karfiolu. A vitamín sa nachádza iba s krmivách živočíšneho pôvodu. V rastlinných krmivách sa nachádza iba provitamín vitamínu A. Omega – 3 mastné kyseliny sa do barf jedálnička pridávajú ako doplnok výživy vo forme olejov. Z rybích olejov sú kvalitné z makrely, lososa, z treščej pečene, z tuniaka. S rastlinných sa používajú kokosový, ostropestrecový, z ľanových semienok, konopný.